Avantatges i desavantatges del sistema start/stop
El sistema Start/Stop avui en dia és una de les tecnologies més habituals. Quasi tots els cotxes actuals ho porten ja que redueix els consum i les emissions. Tot i que encara hi ha molt desconeixement al voltant d’aquest sistema. Per aquest motiu et farem cinc cèntims dels seus avantatges i desavantatges:
-
Com funciona el sistema Start/Stop i per què serveix?
És una de les millors eines per reduir el consum i les emissions quan es condueix per ciutat.
Va ser creat pels moments que hem d’estar molta estona aturats amb el motor engegat. Ja que pot suposar una mitja d’un 30% d’estalvi en els trajectes habituals per ciutat, i pot arribar a reduir el consum fins a 15%, sempre i quan les parades siguin superiors a 10 o 20 segons.
El sistema Start/Stop està compost d’un motor d’arrancada “reforçat”, una bateria amb més capacitat i un motor de combustió interna optimitzat per tenir-lo sempre lubricat i refrigerat a causa les contínues parades i arrencades. Amb el temps, aquest sistema ha tingut diverses variants, com els alternadors reversibles o el sistema de càrrega paral·lela mitjançant condensadors per que les bateries no patissin les contínues càrregues i descàrregues.
Generalment, els sistemes Start/Stop es nodreixen dels sensors del vehicle per saber que volem fer. La parada del motor es produeix quan parem el cotxe o desaccelerem fins a velocitats inferiors a 5 km/h. I l’arrancada es produeix quan deixem anar el pedal de fre en els cotxes automàtics o accionem el pedal de l’embragatge amb els cotxes amb canvi manual. Aquest procés, avui en dia, gairebé ni és nota.
-
Hi ha risc d’avaria utilitzant l’Start/Stop?
Gràcies a que la funció Start/Stop avalua la temperatura de l’anticongelant, l’ús de l’aire condicionat, la demanda d’assistència sobre la direcció, el servofrè,… està dissenyat per que no impliqui cap defecte durant la conducció.
Sí que és cert que al començament d’implantar-se el sistema Start/Stop moltes bateries i motors d’arrancada s’espatllaven abans d’hora, per aquest motiu hi ha molta gent que en el moment que s’assenten al volant desactiven el sistema Start/Stop, però això és degut al desconeixement en les millores aplicades en aquest sistema i que els elements tenen una vida útil més gran que tenien els alternadors i els motors d’arrancada abans.
-
Quan hem de desactivar l’Start/Stop?
Tot i que el sistema Start/Stop està dissenyat per a tot tipus de situacions i riscs, a vegades és millor que el motor reposi durant uns segons per que es lubriquin les parts i millorar la refrigeració. Per exemple, en un viatge de molts quilòmetres, quan hi ha grans esforços per una càrrega elevada o quan es conduir en circuït, es recomanable desactivar aquesta funció.
El pròxim pas en els sistemes Start/Stop serà l’eficiència predictiva, que determinaran quan circular amb el motor en marxa i quan amb el motor apagat per tal de buscar el màxim estalvi de consum. Seran capaços de conèixer les necessitats de potència i poder circular amb el motor en marxa o apagat.
En el següent vídeo s’explica molt bé com funciona el sistema Start/Stop:
Font: diariomotor
Imatges: Tallers Fabregat Bellpuig