Manteniment i consells per superar l’hivern
És important avançar-nos al canvi de temperatura per que el cotxe pugui està preparat, per aquest motiu, com estem fent des de Tallers Fabregat, avancem alguns tips a tenir en compte ara que s’apropa l’hivern. I ja sabem que a Ponent arriba de cop.
A l’hivern quan sortim amb el cotxe no sabem a quins canvis meteorològics ens podem trobar (pluja, gel, neu o vent), i qualsevol d’aquestes condicions canvia les condicions a que el nostre cotxe està habituat, per tant és important predir com es comportarà el cotxe i com preparar-lo per que el fred sigui més suportable.
Per aquest motiu hem volgut fer un article amb dos blocs ben diferenciats. Per una banda la posta a punt del vehicle i per l’altra banda uns consells de conducció que et poden ser molt útils durant l’hivern.
Quins tipus de manteniment hem de fer a l’hivern?
Abans que arribin les temperatures baixes seria aconsellable anar al vostre taller de confiança per tal de posar a punt el cotxe. Com per exemple:
- Nivell òptim d’anticongelant: assegura’t que està en bon estat per evitar que es congeli. El que farà que es trenqui el radiador com el bloc motor. Canvia’l cada 40.000 km.
- Cuida el combustible: també seria perillós que es congelés, per tant, afegeix additiu que te’l protegirà del fred i evitarà obstruccions al sistema d’alimentació.
- Procura portar el dipòsit ple: per augmentar l’estabilitat i fer servir la calefacció.
- Altres líquids: no són tan preocupants, ja que tan el líquid de frens, com el de la direcció assistida estan preparats per aguantar temperatures extremes. Pel que fa a l’oli, tria’n un amb una viscositat baixa per donar més resistència al motor.
- La bateria: és un dels elements que més pateix i pot provocar que es descarregui, s’inhabiliti o s’espatllin els bornes. Porta’ls nets i comprova el nivell de càrrega abans de fer un viatge. A vegades el fred l’espatlla i s’ha de substituir. No oblidis portar unes pinces.
- Pneumàtics com a nous: el dibuix ha de tenir un mínim de 3mm per tal de no perdre l’adherència amb l’asfalt. Recorda que és el punt d’unió entre tu i el terra, i el risc de trobar gel és directament proporcional al fred que faci. Recorda que existeixen pneumàtics d’hivern, i si circules molt per muntanya són els més aconsellables. Com també portar cadenes per si ens fan falta en algun tram.
- Corretges: estan incloses tan la de la distribució, com la de l’alternador, bomba d’aigua,… amb el fred es poden endurir i trencar-se.
- Vigila els neteja parabrises: afegeix un líquid adequat per tal que desfaci el gel fàcilment. Recorda substituir les escombretes del neteja parabrises cada any ja que els canvis de temperatura fan malbé les gomes. Comprova que funcionin bé les llunes tèrmiques.
- Aïllament del cotxe: hi ha productes que ajuden a millorar el tancament de les gomes de les portes o el maleter i evitar de canviar-les abans de temps. Tot i que, si estan malmeses és preferible canviar-les. L’aigua i la humitat ajuden a entelar les llunes del cotxe.
- Els llums: a l’hivern els dies es fa fosc més aviat, per tant és imprescindible el bon funcionament del sistema d’il·luminació. Canvia les bombetes foses i tinguis sempre els fars nets tan els del davant com els del darrera. D’aquesta manera hi podràs veure i et veuran bé per tal de tenir un bon viatge.
Consells útils per viatjar de manera segura a l’hivern
A l’hivern, a part de tenir un manteniment específic del teu cotxe, és important conduir amb seguretat i evitar accidents. És habitual trobar-te carreteres tallades i talls de trànsit. Tot seguir et deixem uns quants consells que et seran molt útils:
- Fer una llista del que necessitaràs en el teu viatge: armilla, triangles, bombetes i roda de recanvi, cadenes, una llanterna, el mòbil carregat, roba d’abric i una petita farmaciola.
- Revisió la previsió meteorològica: abans de fer un viatge amb cotxe actua amb sentit comú, i si creus que et pots quedar atrapat o exposar-te a perills, posposa’l. També seria convenient escoltar la ràdio per mantenir-te informat en tot moment dels canvis de temps.
- Neteja el cotxe: a part de netejar el fars per augmentar la visibilitat també et servirà per treure possibles restos de neu, gel o fang que poden ser un problema durant el trajecte.
- Condueix amb prudència: evita fer avançaments, com també frenades o cops de volant bruscs per evitar que el cotxe et patini. Per evitar patinades redueix marxes i augmenta la distància de seguretat són els millors que et podem donar.
- Segueix el camí obert per altres: especialment quan hi ha risc de neu o gel, és aconsellable seguir les roderes dels pneumàtics que han passat abans.
Esperem que, tan amb els consells com en les revisions a fer, t’ajudin ara que comença el temps de fred. No obstant, us volem afegir un vídeo que t’ajudarà com canviar les cadenes del cotxe:
Font: www.ro-des.com
Imatges: Tallers Fabregat